Beeldende begeleiding, kleur in de laatste levensfase

Geestelijke zorg en spiritualiteit horen bij het leven van alledag. Op het moment dat u weet dat u niet meer beter zult worden, kunnen er allerlei zingevingsvragen ontstaan.

Beeldende begeleiding is een vorm van spirituele zorg, daar waar woorden tekort schieten. Alles krijgt een andere betekenis in de laatste fase van het leven. Vaak gaat dit over afscheid nemen, afronden en terugblikken op het leven.

Beeldende begeleiding heeft een geheel andere taal. Het is expressie geven aan woorden die moeilijk te uiten zijn. Middels creatieve werkvormen komen we tot de essentie.

Betekenis geven aan beeldende begeleiding: het beeldende aspect helpt ruimte te maken.

Beelden spreken eigen taal en zeggen meer dan woorden. Het krijgt een symbolische waarde, een troostend beeld of een troostende herinnering.

De begeleiding kleur in de laatste levensfase richt zich op de terminale patiënt, maar als de patiënt het fijn vindt kunnen ook naasten worden betrokken zoals partner, kinderen of kleinkinderen.

Ik ben verbonden aan het Hospice te Dongen, waar de gasten en/of familie een beroep op mij kunnen doen. Dit doe ik ook voor de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) en Zinvol, centrum voor levensvragen, voorheen Steunpunt Zinvol.